GERİ DÖN

Online Satış Yapabileceğiniz E-ticaret Ürün Fikirleri

Online satış yapabileceğiniz e-ticaret ürün fikirleri arayışındaysanız, ürün seçimini e-ticaret maliyetleri ve ürün maliyetleri arasında bir denge oluşturup, karlılık sağlayacak şekilde yapmanız büyük önem taşır. Online satışlarda her ürün kategorisinin ya da cinsinin üretici olmamanız durumunda iyi bir karlılık sağlaması pek mümkün olmayabilir. Karlılık olmaması durumunda ise ne yazık ki işletmenizin faaliyetleri kısa bir süre sonra durma noktasına gelebilir. Ürün seçimi yaparken tüm detayların dikkate alınarak seçim yapılması büyük önem taşır. Tüketicilerin e-ticaret maliyetlerini hesaba katıp, en az %20-30 oranlarında net kar sağlayacak ürünler seçmeleri önemlidir.

Online satış yapabileceğiniz e-ticaret ürün fikirleri araştırmasının ne şekilde yapılacağı ya da ürünlerin hangi unsurlara göre seçileceği de bu konu özelinde kritik noktalar olarak bilinir. Doğru ürün seçiminin gerektirdiklerini bilmek ve buna istinaden ürün seçimi yapmak, en azından yeni başlamanıza rağmen hızlı bir şekilde aşama kaydetmenize yardımcı olacaktır. Ürün seçimi yaparken rakiplere de göz atmak, ürün ortalama fiyatının takibini yapmak ve ürünün satış rakamlarını öngörebiliyor olmak, en az bir ürün bulmak kadar önem taşıyan noktalardır. Peki, e-ticaret için satılabilecek en ideal ürün nasıl seçilir? Bu süreçte hangi detaylar mutlak suretle göz önünde bulundurulmalıdır?

E-ticaret için Satılabilecek En İdeal Ürün Nasıl Seçilir?

E-ticaret için yeni bir satıcı olmanız durumunda günümüz e-ticaret piyasasında belirli bir tecrübe edindikten sonra e-ticarete dair bazı gerçeklerle karşı karşıya kalmanız söz konusu olacaktır. Öncelikle bilinmelidir ki e-ticaretin son yıllarda hacim olarak genişlemesiyle birlikte rekabet çok yüksek seviyededir, ürün pazarlarının büyük bir kısmı doymuş durumdadır ve tüketicilerin talepleri de işletmelerin maliyetlerine etki edecek düzeyde artmıştır. Haliyle online satış yapabileceğiniz e-ticaret ürün fikirleri araştırması içerisinde olan bireylerin, mutlaka nokta atışı olarak tabir edebileceğimiz şekilde ürünler bulmaları son derece önemlidir. Peki, e-ticaret için satılabilecek düzeyde olan bir ürünün tespiti nasıl yapılabilir?

Öncelikle belirtmek gerekir ki satılabilecek ürünleri iki farklı şekilde ayırmak, başlangıç için daha düzenleyici olacaktır. Ürün gruplarını şu şekilde ayırmak gerekir: Herkes tarafından ulaşılabilen ürünler ve niş (niche) ürünler… Herkes tarafından ulaşılabilen ürünlerin genelde toptancılar, bölgesel dağıtım depoları, fabrika satış mağazaları gibi birçok yerde bulabilirsiniz. Hatta direkt internet üzerinden dahi sipariş edebilirsiniz. Niş ürünler ise herkes tarafından keşfedilmemiş, özel, kolay ulaşılabilir olmayan ve standart ürünlere göre farklı ürünlerdir. Hitap ettiği kitlenin de ürünün kendisi gibi son derece özel olduğunu söylemek doğru olacaktır. İkamesi zor olan niş ürünlerin, emek ve el yapımı gibi kavramlarla ilişkileri de son derece kuvvetlidir.

İki ürün türü üzerinde durulabilir ancak kolaylıkla tahmin edileceği üzere niş ürün satışının karlılık oranı çok daha fazla olacaktır. E-ticaret için harcadığınız emeğin karşılığını gerek pazaryerlerinde gerekse kendi e-ticaret sitenizde niş ürünlerle alabilmeniz söz konusudur. Bu iki ana ayrımı yaptıktan sonra ürün seçimi için dikkat edilmesi gereken detaylar üzerinde çalışılabilir.

Sorun Belirlemek

İşletme kurarak online satış yapmak ya da halihazırdaki işletmenizi online satışlara entegre etmek adına niş alanlara yönelmek istiyorsanız veya satabileceğiniz bir ürün bulmak istiyorsanız, gündelik hayatta başınıza gelen ya da çevrenizin yaşadığı sorunlara odaklanmalısınız. Unutulmamalıdır ki ürünlerin büyük bir çoğunluğu bir fayda sağlamak ve bir sorun gidermek adına üretilirler. Satacağınız ürünün de önemli bir fayda sağlıyor olması, doğru ürün seçimi konusunda önem taşıyan bir detaydır.

Belirlediğiniz sorunların tek bir çerçeveden değil de birden fazla bakış açısı ile değerlendirilmesi gerekir. Böylelikle sorunun çözümü adına ne gibi ürünler üretilebilir ya da hangi ürünler bu sorunun çözümü için fayda sağlar gibi konular üzerinde durmak önemlidir. Bu şekilde çözümler üzerinden üretilebilecek, sıfırdan yaratılabilecek ya da üretim konusunda başka işletmelerden destek alınarak satışı yapılabilecek birçok ürün ya da ürün fikri elde edilmesi söz konusu olacaktır.

Marka Potansiyeline Sahip Ürünler Üzerinde Durmak

Belirli ürünler üzerinde yoğunlaştıysanız veya birtakım ürünler fikirleri size çok cazip geliyorsa, bu ürün ya da ürün fikirlerinin potansiyelinin de farkına varmalısınız. Ürünün ilerleyen süreçte bir marka değeri oluşturup oluşturamayacağı, halihazırda bir marka değerinin olup olmadığı, marka değerinin kullanılıp kullanılamayacağı gibi birçok konu üzerinde detaylı incelemeler yapmak gerekir. Marka potansiyeli ya da ürünün marka değeri konusundaki geleceğini iyi bir şekilde tahmin etmelisiniz. Böyle bir değerlendirme sonucunda sahip olduğunuz ürün skalası ya da ürün fikirleri arasında seçim yapmanız daha kolay olacaktır. Gerçekten potansiyeli olan ve çevreniz tarafından da marka değeri konusunda olumlu değerlendirmeler yapılan ürünlerin tercihi, marka potansiyeli kıyaslaması ile daha rahat bir hal alacaktır.

Ayak Sesleri Duyulan İhtiyaçlar ya da Trendlere Dikkat Vermek

E-ticarette veya direkt olarak ticaretin kendisinde bazı ürünlerin akımlardan, özellikle de sosyal medya akımlarından çok ciddi anlamda küresel yayılım gösterdikleri bilinir. Stres çarkı bu durumun en iyi örneklerinden biri olarak bilinirken, NBA basketbol oyuncularının kullandıkları denge bilekleri de yine bu konudaki etkili örneklerden biridir. Bu tarz ürünler öncelikle yurt dışında büyük yankılar uyandırırlar ve sonrasında diğer ülkelere de yayılırlar. İşte bu tarz fırsatları önceden belirlemek, tabiri caizse “geliyorum” diye bağıran ürünleri keşfetme odaklı çalışmak, ürün fikri ve satılabilecek ürünlerin keşfi konusunda en ideal seçenekleri elde etmenize neden olacaktır. Sadece stres çarkı ya da denge bilekliği gibi ürünler özelinde değil, varlığı daha uzun sürebilecek ve bir ihtiyaç haline gelebilecek olan ürünleri de keşfetmenin önemi oldukça büyüktür.

Özel Hissettirecek Ürünler Keşfetmek

Tüketicilerin bir ürüne bağımlı olabilmeleri ve sürekli olarak zihinlerinin bir köşesinde o ürünü belirli dönem aralıklarında alma isteğinin oluşması, onlara sunulan özel zevk veren ürün grupları ile mümkün olur. Nedir bu özel zevk veren ürün grupları? Tüketicilere ciddi hazlar veren ve bu hazzı da kendini özel hissetmesine neden olacak şekilde destekleyen her ürün grubunun aslında bir nevi “özel zevk veren ürün grupları” olarak tanımlanması mümkün olabilir.

Ürün fikri ararken ya da ürün fikirleriniz arasında seçim yaparken, mutlaka hedef kitlenizin bu ürünle kendini özel hissedebilmesini sağlamalısınız. Eğer ürün grubunun böyle bir özelliği yoksa siz kendi eklemelerinizle olabildiğince ürünün tüketiciyi özel hissettirmesini amaçlamalsınız. Böylelikle tutundurma çalışmalarına daha az ihtiyaç duyarsanız, karlılık oranınızı giderek arttırabilirsiniz ve marka değeri açısından en ideal ürün fikrini elde etmiş olursunuz.

Niş Ürün Kategorilerini Belirlemek

Niş ürün kategorilerinin belirlenmesi sayesinde ürün bulma konusunda işiniz biraz daha kolaylaşacaktır. Bununla birlikte ürün ya da ürün fikirlerinizin niş sayılabilecek kategoriler içerisinde yer alıp almadığı yönünde bir kıyaslama yaparak da ürün seçimini kolay bir hale getirebilirsiniz. Niş ürün kategorilerini belirlemek adına aşağıda yer alan ürün kategorilerini göz önünde bulundurmanız önemlidir ancak bu kategorilerin dışında da kendi niş kategorilerinizi ve buna bağlı olarak ürünleri de bulabilirsiniz:

  • Özel karışımlı, taklit edilmesi zor ve formülü kolay çözülemeyecek içecekler,
  • Abonelik paketleri,
  • Kişisel planlama araçları ya da kişisel planlama için kullanılabilecek defterler,
  • Evcil hayvan gıda ürünleri,
  • Kamera ya da fotoğraf makinelerine dair yaratıcı veya özel aksesuarlar,
  • Özel hissettirecek giysiler,
  • Organik besinler,
  • Özel sağlıklı yağ ürünleri veya karışımları,

Bu kategoriler dışında kendi belirlediğiniz niş kategorilerle de ürünler bulabilirsiniz. Yukarıda görmüş olduğunuz kategorilerin genel manada özel kategoriler oldukları söylenebilir. Kategoriye dahil olan ürünlerin özel hedef kitleleri vardır ve aynı zamanda sağladıkları faydalar da özeldir. Niş kategori ve ürün seçimi açısından yukarıda yer alan kategorilere benzer yaklaşımlarda bulunulabilir. Ürünün ikamesinin zor olması ve satıcılar tarafından kolay ulaşılamaması kritik detaylardır.

E-ticaret için Satılabilecek Ürünler Nasıl Bulunabilir?

Ürün kategorisi ya da kategorilerinin belirlenmesiyle birlikte, bu kategoriler içerisinde hangi ürünlerin yer alması gerektiğine bakılmalıdır. Tek tek pazarlar üzerinden araştırma yapmak, tedarikçiler üzerinden keşif yapmaya çalışmak gibi durumlar size zaman kaybı yaratabilir. Bu nedenle e-ticaret için satılabilecek ürünler konusunda çeşitli araçlardan yararlanmanız fayda vardır. Ürün bulma ve ürün fiyat takibi yapan e-ticaret destek yazılımları sayesinde çok daha iyi bir şekilde satabileceğiniz ürünlerin hangileri olduğunu keşfetmeniz mümkün olur.

Online Satış Yapılacak Hangi Kategoriler Neden Seçilmeli?

Online satış yapma kararı alan girişimcilerin ya da işletmelerin, satış yapacakları kategorileri bir neden-sonuç ilişkisine göre seçmeleri gerekir. Bu ilişkinin kurulmasıyla birlikte doğru seçimler, istenen verimlilik, hedeflenen kazanç ve işletme faaliyetlerinin sürekliliği gibi gereklilikler çok daha kolay bir hale gelecektir. Özellikle Türkiye çapında e-ticaret faaliyetleri yürütmek isteyen girişimcilerin ya da işletmelerin, kategori konusunda mutlaka bir görüş sahibi olmaları gerekir.

Kozmetik ya da Kişisel Bakım Kategorisi

Çevrimiçi alışverişlere imza atan büyük bir kitlenin yapılan araştırmalar sonucunda sadece ülkemizde değil, aynı zamanda dünya genelinde kadınlardan oluştuğu tespit edilmiştir. Kadınların kozmetik ve kişisel bakım ürünleri konusunda özel bir bağımlılıklarının olduğunu söylemek mümkündür. Kremler, losyonlar, doğal yağlar, cilt bakım ürünleri, maskeler ve daha birçok kozmetik ya da kişisel bakım kategorisinde yer alan ürünün, e-ticaret pazarında payının büyük olduğu söylenebilir. Genel manada kadınlar tarafından sıklıkla tercih edilen bu ürünler, e-ticarette tüketici kısmında kadınların etkin bir rol oynamasından ötürü güzel bir neden-sonuç ilişkisiyle satılabilecek ürünler arasında yer alırlar.

Bu alanda rekabetin hat safhada olduğunun unutulmaması gerekir. Ürün tespiti ve ürün temini konusunda büyük bir çevre karşınıza çıkacaktır. Ayrıca bu tarz kategorilerin insan sağlığıyla da ilişkili olduğu için hassasiyet içerdiğinin bilincinde olarak ürün seçimi yapılması önemlidir.

Anne ve Bebek Ürünleri

E-ticaretin en çok ilgi gören kategorilerinden bir diğeri de anne ve bebek ürünleridir. Bu konuda gerek üreticilerle gerek toptancılarla iletişim kurarak, ister pazaryerlerinde isterseniz de kendi e-ticaret platformunuzda satışlarınızı gerçekleştirebilirsiniz. Anne ve bebek ürünleri ile satış yapmaya karar verdiğiniz anda rakiplerinizi de göz önünde bulundurmanız oldukça önemlidir. Ayrıca bu tarz ürünler hassasiyet gerektiren ürünler olduğu için titiz bir şekilde e-ticaret operasyonlarınızı yönetmeniz gerekliliğini de aklınızdan çıkarmamanız gerekir. Kısa sürede hızlı satış rakamları yakalamak için ideal bir kategoridir ancak mutlaka bu kategoride fark yaratan ve tüketiciye de güven aşılayan ürünlerle satışa başlamanız detayı da göz ardı edilmemelidir.

El Emeği ve Kişiye Özel Ürünler

Doğrudan niş ürünler olarak tanımlayabileceğimiz el emeği ve kişiye özel ürünler, e-ticaret ürün fikirleri arasında yüksek karlılığı nedeniyle öne çıkarlar. Önceki kategorilerde satış rakamlarının ve pazar payının yüksek olması gibi bir durum söz konusu iken, bu ürün türlerinde ise markaların bireysel farklılıkları ya da bireysel çabaları sonucunda yaratmış oldukları değerler onları rakiplerine göre ön planda tutacaktır. Kısacası, iyi olanın kazandığı bir ürün kategorisi ya da türü olarak da nitelendirilmesi söz konusudur.

Dijital Ürünler

E-ticarette pahada ağır ancak yükü hafif ürünler, mutlaka ürün fikirleri arasında değerlendirilmesi ve göz önünde bulundurulması gereken ürünlerdir. Dijital ürünler ise “pahada ağır yükü hafif” sözüne tam olarak karşılık gelmektedir. Müzik, video, kurslar, fotoğraflar, yazılımlar vb. dijital ürünler üzerinde hizmetler vermek, e-ticarette hem kazanç sağlanmasına hem de hatırı sayılır bir tüketici kitlesi elde edilmesine yol açar. Dijital ürünlerin hammadde ya da girdi maliyetleri de son derece düşüktür ve hatta parasal değerleri yoktur. Bu nedenle karlılık oranları çok ciddi seviyelerdedir ve e-ticaret maliyetlerinden de büyük ölçüde yoksun olduğu için odaklanılması gereken ürünler olduğu söylenebilir.

NOT: Dijital ürünlerin sadece kendi e-ticaret sitenizde ya da pazaryerlerinde satılması gibi bir zorunluk söz konusu değildir. Aslında bu zorunluluğun tüm ürün kategorilerinde de geçerli olduğu söylenebilir. Ürünlerinizi sosyal medya, forumlar, sanal ortamlar, çeşitli satış platformları ve daha birçok şekilde online satmanız, e-ticaret için bir ürün fikriniz olduğunun ve bu ürün fikrinin de satılarak başarıya ulaştığının göstergesidir.

Aksesuar ve Moda Ürünleri

Aksesuar satışlarının da e-ticaret pazarında çok ciddi bir seviyede olduğu bilinen bir gerçektir. Aksesuar satışlarının yalnızca giyilebilir aksesuar olarak düşünülmemesi gerekir. Oto aksesuar, elektronik aksesuar, ev aksesuarları ve daha birçok aksesuar türü sayesinde aksesuar ürünlerinin geniş bir alan sunduğu söylenebilir. E-ticaret satışları için ürün fikri arayan girişimci ya da işletmelerin bu nedenle aksesuar satışını da göz önünde bulundurmaları önerilebilir.

Moda ürünleri konusunda ise sabit ürünlerden ziyade dönemsel anlamda satış patlamaları yaşayan ürünler üzerinde yoğunlaşmak gerekir. Nitekim modanın da geçici bir kavram olduğu söylenebilir ve moda üzerine ürün seçimi yaparken, modayı geriden değil ileriden takip etmek en önemli detaylardan biridir.

Evcil Hayvan Ürünleri

Evcil hayvan ürünlerinin artık fiziksel alışverişlerden ziyade online alışverişlere daha çok kaydığı söylenebilir. Evcil hayvanlara özel giyim ürünlerinin, aksesuar ürünlerinin, gıda ürünlerinin, bakım ürünlerinin ve daha birçok ürün türünün satışı çoğunlukla çevrim içi ortamlardan yapılır. Bireylerin fiziki mağazalarda ve hatta bulundukları illerde bazı ürünleri bulamamaları söz konusuyken, çevrim içi alışveriş ortamlarında evcil hayvan ürünlerine çok daha kolay ulaşmaları mümkündür. Öte yandan fiyat avantajının da olduğunu varsayarsak, evcil hayvan ürünlerinin tercih edilme ve ilgi oranlarının yüksek olmasından ötürü mutlak değerlendirilmesi gereken kategoriler içerisinde yer alan ürünler oldukları söylenebilir.

Eğlence

Eğlence sektörü online pazardan ziyade normal pazarda da büyük bir pay sahibidir. İnsanların eğlence harcamaları kendilerini, tabiri caizse şımartmaları ve özel hissetmelerinden ötürü sürekli olarak devam etmektedir. Haliyle bu durum online ortamlara yansımış ve e-ticarette de eğlence sektörüne ilişkin birçok ürün yerini almıştır. Hatta pazara doyum konusunda henüz tepe noktaya ulaşmamış sektörlerden birinin eğlence sektörü olduğu söylenebilir. Birçok yeni fikre açık olan bu pazarın, e-ticaret faaliyetleri için değerlendirilmesi, bu alanda atacağını ilk adımlar için iyi bir başlangıç niteliği taşır.